Amma diskret! 

Okej, här kommer då ett sådant där seriöst inlägg som utlovades förra gången. Det här handlar om ett tungt ämne som upprör många känslor: offentlig amning.

TLDR? Jag börjar med de viktigaste poängerna:
  • Du kan inte främja amning utan att främja offentlig amning.
  • Du kan inte främja offentlig amning om du har en massa regler kring det. "Jag är för offentlig amning, men det måste skötas diskret och mamman ska visa respekt för omgivningen" är en nonsensmening.
9-barnsmamman Carola tog upp ämnet häromdagen, och när hon fick en del starka reaktioner på det så skrev hon också en uppföljare. Det som fick henne att skriva var tidningen Mamas kampanj #MATANU som går ut på att man ska kunna mata sitt barn (vare sig det är med bröst eller med flaska eller något annat) var som helst och när som helst utan att riskera att känna sig konstig eller hånad. Hon tar även upp debatten kring att Arga Snickaren inte drar sig för att lägga en servett över en ammande mamma om han tycker att hon visar för mycket. Carola tycker att detta är helt okej. Hon säger att om man sitter med "båda brösten helt nakna" och "flashar hela överkroppen" så visar man inte tillräcklig respekt för sin omgivning. Man är inte tillräckligt diskret. Och då får man acceptera att någon täcker över ens bröst och bebis.

Vidare säger Carola att "Jag tittar på bilden de frontar den här kampanjen med, och jodå, där sitter ju någon tjej och visar typ hela överkroppen". Detta är alltså bilden hon pratar om (som jag uppfattat det):


Bild från Cissi Wallin

Hon tittar alltså på en bild med tretton (såvitt jag kan avgöra, det är ofta inte så lätt att se vem som ammar och vem som gosar utan bröstvårta) ammande mammor, och zoomar in på en mamma som är halvskymd av mamman framför så att det mesta man ser är naken hud (oh no!). Jag gissar i och för sig vilken mamma hon syftar på, men ser ingen annan som möjligtvis skulle kunna stämma in på Carolas beskrivning. Mamman visar inte "typ hela överkroppen" Hon visar större delen av huden ovanför bröstvårtorna, precis som vilken tjej i balklänning som helst skulle göra. Varför är detta så otroligt provocerande när det handlar om just amning?

Jag väljer här att inte i detalj ta upp saker som att de mammor som har båda brösten framslängda för att provocera när de ammar är så otroligt ovanliga att jag undrar om de ens finns, eller att det finns gott om reklamskyltar och annat som visar bra mycket mer än ammande mammor gör, eller att det i grunden handlar om en översexualisering av brösten (för det gör det!) eftersom det skulle ta alldeles för mycket plats. Dessutom är jag trött på att säga samma sak om och om igen. Jag går istället rätt på de i mitt tycke viktigaste problemen med en sådan retorik som Carola m fl kör.

Det finns alltså framför allt två stora problem med att säga att "offentlig amning är positivt så länge det sköts diskret". Det ena är att "diskret" är ett väldigt subjektivt begrepp. Det en person tycker är så diskret det bara går, är att likställa med flashning för någon annan. Detta visade sig inte minst i diskussionen kring ovanstående blogginlägg i en sluten Facebook-grupp som jag är medlem i. Där frågades det om någon verkligen hade sett den mytomspunna dubbeltuttsflashande kvinnan, och svaret var ett enhälligt "Nej!". Men där dök också upp ett par kommentarer i stil med att nej, visserligen hade vederbörande inte sett någon med båda brösten framme, men den hade dock sett någon som drog ner linnet för att ta fram bröstet istället för upp och därmed visat mer brösthud än nödvändigt.

Say what? Jag som tycker att jag ammar diskreeeeeeet och respeeeeeeektfullt men så gör ju jag! Jag tyckte att det var så skönt när jag kom på att man kunde köpa lagom urringade toppar, eller toppar med knappar, och därmed ha på sig helt vanliga kläder trots att man vill ha brösten lättillgängliga. Vet ni hur skönt det är att klä sig i normala snygga kläder efter nio månader i gravidkläder och lika länge i tröjor med olika smarta lösningar? Vet ni vilken lättad det innebär att känna sig normal ute på stan och ändå kunna amma?

Det som är diskret för mig är alltså inte det för alla, inte ens för de relativt likasinnade i en sluten FB-grupp.

Det andra problemet - det allra största problemet - är att det inte är den avslappnade provocerande dubbeltuttsflashande mamman som tar åt sig av "offentlig amning är positivt men…". Nej, hon bryr sig inte. Det är den osäkra nyblivna mamman som tar åt sig. Hon som inte vågar amma utanför dörren eftersom bebisen inte trivs i den fina amningssjalen hon köpte. Hon som börjar pumpa för att pappan ska kunna ta barnet ett par timmar så att hon kan gå och fika med sina vänner så att hon inte blir galen instängd där i lägenheten.

Det är hon som tar åt sig.

Och det är hon som behöver stödet allra mest.


Offentlig sommaramning


Kommentarer
Tove säger:

HEJA! HURRA! Du säger det så jävla bra! Heja dej!

2014-10-26 @ 13:38:37
Carola Wetterholm säger:

Om man säger som så, vilket jag sagt flera gånger, att man kan inte förvänta sig att bli respekterad om man inte respekterar andra. Jag tycker det är så märkligt att man inte fattar att folk tittar om man sitter med väldigt mkt hud i bröstområdet synligt, på oväntade ställen tex restaurang. En balklänning är urringad ja, men du sitter knappast med den till vardags ;)
Jag älskar amning! Jag älskar att folk ammar, var och när som helst!
Men nu snackar jag inte om normalt ( törs jag ens säga så?) ammande kvinnor utan om dem som flashar. Det kanske är olika på olika ställen men här i Uppsala, så har jag ett stort antal ggr sett hur tjejer knäpper upp alternativt tar av sig tröjan och sitter i enbart bh, som knäpps upp i fram och vips är det mesta av båda brösten synliga. Jag ljuger inte. Såg det på ett café i stan för säg ett år sen sist . Eller så gör de som du, viker ner hela linnet till midjan och sitter med båda brösten framme. Det såg jag senast för några veckor sen. Vika ner ena sidan ( som du?)är väl en annan sak, även om man blir väldigt bar och för sin egen del där borde täcka över för att slippa bli kall, jag hade fått mjölkstockning direkt ;)
De jag frågade, det handlade om typ 10 kompisar hade alla sett samma sak, och nej vi fikade inte ihop och såg samma grej samtidigt , men du vill liksom få det till hittepå? Har man själv aldrig sett det kanske man inte fattar grejen.
Om du tycker det är vackert med nån som ammar, på precis samma sätt som jag tycker det, så kanske du tittar till när nån ammar? Vet du hur många jag hört som avskyr det?
De känner sig uttittade och obekväma, och då är det lätt att ta till att man känner sig kränkt. Fast det i själva verket var tvärtom.
Det handlar om respekt. Att inte bete sig som hemma i sitt vardagsrum. Man har inte bara rättigheter i världen inte ens när man ammar, utan även skyldigheter.
Jag har aldrig sagt att det är ok att andra täcker över ammande, utan att man själv ska se till så det är hänsynsfullt mot sin omgivning men även för sig själv. På samma vis som man klär på sig en tröja när man går in på Ica efter stranden.
Det handlar inte om män / kvinnor utan om respekt och hänsyn mot alla, från alla.
Jag kan väl bara konstatera att folk är egoister och ovilliga att visa det men kräver att få det.
Bebisen skiter i hur mkt bröst som syns bara den får käk NU och faktiskt så förespråkar jag det. Ska man sen se helt från bebisperspektiv så är det mer rofyllt att vara omsluten av en filt edyl, lite avskärmad från den bullriga stimmiga omvärlden, mer främjande för amningen i stort alltså. Man behöver ju inte täcka ÖVER hela ungen direkt , men det är väl så.. Man tolkar som man vill :)
Slutligen din sista bild, det är väl ett toppenexempel på respektfull amning !

Svar: Tack för att du tog dig tid att läsa! Tyvärr verkar du ha missat poängen med inlägget. Där var ett par olika poänger i och för sig, men inget av det du tagit upp hör till dem. Här är de i korthet:

1. Du kan inte främja offentlig amning om du har en massa regler kring det.
2. Gränsen mellan vad som är respektfullt och vad som inte är det varierar från person till person.
3. En osäker mamma väljer hellre att inte amma ute än att råka trilla över gränsen för vad som är respektfullt för dem som råkar befinna sig i hennes omgivning just när bebisen behöver mat.

Det sista är inte heller något jag hittar på utan jag ser dagligen i mina amningssupportforum frågor från mammor som undrar hur man på bästa sätt gör sig osynlig när man matar sitt barn. De ska inte behöva känna att de är i vägen bara för att de ammar. Och varje gång någon (du! Arga Snickaren!) drar en godtycklig gräns för vad som är acceptabelt så spär det på uppfattningen om att amning är något som helst ska ske utan att det syns.

Det är en bra början att du tycker amning är vackert och att det ska kunna göras offentligt. Du behöver bara ta bort alla de där gränsdragningarna för att vara en amningssupporter på riktigt.
Everlasting

2014-10-26 @ 13:40:22

Jag är då den som ställde frågan. Jag ställde frågan i två forum - ett amningsforum och ett vanligt föräldraforum. Frågan var alltså om någon sett en ammande förälder med båda brösten framme under amning, vilket du Carola framhärdade att både du och "alla" du frågade hade sett ett flertal gånger.

I skrivande stund har jag fått över 70 svar. EN person har sett detta. En. Av 70. I call bullshit.

Man kan skriva hundra gånger att man älskar amning och är för amning men det hjälper ju inte om man efter det obligatoriska MEN:et säger någonting som står i direkt motsatsrelation.

Och som står skrivet i inlägget, de som drabbas är inte de mytomspunna tvåtuttsflasharna utan de osäkra ammorna. Som nu drar sig ännu lite mer för att amma eftersom de inte vet om deras sätt att amma räknas som diskret nog.

Sluta diktera villkor för hur en förälder ska amma sitt barn. Amma på det sätt som stunden kräver.

2014-10-26 @ 14:17:26
angelica säger:

Men titta, där är ju jag på bild med en massa andra mammor! Jag visade exakt lika mycket som den andra kvinnan när mitt barn ammar. Hon hade bara ledsnat under tiden bilderna skulle tas, därför är mitt bröst inne. Men jag har kofta på mig, kanske är det mer okej då? Jag tar upp tutten ovanför linnet, tycker inte det är större skillnad än när en använder ett amningslinne från tex H&M där en fäller ner linnet.
Näe, låt alla amma som de vill så kanske antalet ammande ökar! Bra inlägg!!! 😊😊😊

2014-10-26 @ 20:31:10
Carola Wetterholm säger:

Jamen så häng mig då. Och så fortsätter denna debatt som är så jäkla onödig, för amning är det bästa för barnet, och om man inte krånglar till allt så förbenat så är det inga problem. Gör ingen grej av det, det har då fan bara blivit värsta hysterin kring amning som är en så basal grej, Varför? Jo, för att folk som ni inte kan visa respekt och hänsyn:) Sorry ;) Jag ogillar starkt att bli kallad lögnare. Sara-mamma till Julia. Men jag märker ju att du är en sån härlig egoist som bara ska ha respekt och vägrar ge det.Du har aldrig sett det, alltså finns det inte, Skön inställning, väldigt enkelt. Men kalla mig inte för lögnare bara för att jag sett andra saker än dig, tack :)
Jag har visst inte sagt att mina kollegor på sjukhuset håller med mig, och de mammor som de i skrivande stund hjälper att amma håller med öven de.( ja de har diskuterat och nej jag hittar inte på det heller).men det spelar ingen roll. Ni kommer aldrig lyssna på någon annan än er själva.

Everlasting: Det finns regler om ALLT, varför ska amning vara ett undantag? Fattar allvarligt inte. Hur svårt ska det vara att visa hänsyn? Att det ens tjafsas om en sån basic grej.

Äsch, orka, ni tycker ändå jag är en idiot, så varför ska jag förklara in absurdum något jag reda sagt, ni kommer aldrig att lyssna.
Eller jo kanske om några år, när ni inte är så förbaskat pretto och ska ha bara rättigheter utan har insett att livet är ett kompromissande:)
Jag gissar att ni har något eller några barn i var, och med åren får man nya insikter. Jag har tex varit betydligt mer gapig om att amning är det enda vettiga än vad jag är idag, men har lärt mig att...tadaaa visa hänsyn och respekt samt vara ödmjuk inför andra.
Ni kommer dit ni med :D


Svar: Om dina nio barn har lärt dig att visa hänsyn och respekt samt vara ödmjuk inför andra så är det inte något du visar prov på här. Du går ut hårt och sårande mot dem som säger emot dig och verkar inte kunna ta en diskussion utan att bli upprörd och nedlåtande.
Naturligtvis ska man visa hänsyn gentemot sin omgivning i alla sammanhang, men grejen är att vad respekt och hänsyn innebär måste i det här fallet komma ifrån den som ammar eftersom det är så väldigt subjektivt. Låt mig illustrera med ett utförligt exempel.

Jag sitter på ett kafé och ammar. Full av respekt och hänsyn för min omgivning (och för mig själv) så öppnar jag de översta knapparna i blusen, tar fram ena bröstet och börjar amma mitt barn. I närheten sitter en av de från FB-tråden som nämns i mitt inlägg. "Fy vad respektlöst", tänker hon, "den där kvinnan visar ju alldeles för mycket av bröstet! Hon borde göra som jag; ha ett linne under och en tröja ovanpå så kan man dra upp tröjan och ner linnet och då visar man inte så mycket."

Lite senare behöver hennes bebis mat. Hon gör precis så som hon anser att man ska göra för att visa tillbörlig hänsyn, så som beskrivet ovan. I närheten sitter Therese som i en kommentar på din blogg skrivit att hon föredrar om man lägger en filt över. "Fy vad respektlöst!", tänker hon, "att hon inte bara kan visa lite hänsyn och använda en filt eller något!".

Nästa dag sitter hon på kafé med sitt barn (ja, det är ett gäng riktiga lattemammor min berättelse handlar om…) och har filten redo när barnet vill ha bröstet. Vid bordet bredvid sitter dock en kvinna som tänker "Alltså, det är okej att amma var som helst, men måste hon välja att amma just precis där andra äter? Jag vill inte ha ett tuttande barn så nära min ljuvliga latte!"

Är du med? Förstår du nu? Omgivningen ska inte sätta gränsen, för gränsen är så otroligt individuell. Det är möjligt att du har en helt "okej" egen gräns, men varför är det just din gräns som gäller och inte den som resulterar i att barn inte kan ammas på kafé?

Det måste vara så att respekt och hänsyn definieras av den ammande mamman. Och krånglar du bara inte till en så basal grej som amning så kanske ammande mammor vågar amma offentligt utan att känna sig så förbenat obekväma.
Everlasting

2014-10-27 @ 00:30:01
Jenny säger:

Du förstår verkligen inte problemet med dina jämförelser och attityd när det gäller det här Carola.. Ingen kan väl ha missat att du tycker amning är bra men vem gör problem av det? Det känns lika absurt att irritera sig på hur någon ammar (oavsett hur mycket som visas) som att någon kommer in med en grön tröja på ett fik och folk börjar störa sig på det. Ska personen byta tröja el de andra sluta störa sig? Ska personen i grön tröja behöva göra något alls för att förtjäna respekt i det läget? Ammande har såklart samma skyldighet till vanligt hyfs och artighet mot sina medmänniskor som vem som helst för att få det tillbaka men hur man ammar sitt barn har ingen annan med att göra. Kvinnobröst är inget könsorgan och borde inte vara förargelseväckande på det sättet men det är det och DÄR är problemet inte HUR det ammas. "Att det ens tjafsas om en sån basic grej" känner jag också men åt andra hållet.

2014-10-27 @ 01:55:48

Carola.
Du pratar om ödmjukhet och respekt och kallar i nästa stund de som säger emot dig för egoister. Och nu handlade det heller inte om att JAG inte sett det utan 70 stycken andra. Jag ville inte bara gå efter mina egna observationer utan frågade därför andra. Jag utgick ju definitivt inte bara från mig själv i detta.

Att du kallar mig för "härlig egoist" för att jag ifrågasätter ditt påstående när 70 personer säger annorlunda gör mig aningens perplex ärligt talat. Jag har aldrig försökt trycka ner någon och hävda mig i denna diskussion över huvud taget. Jag har inte ens nämnt hur jag själv gör i amningssituationer.

Jag har aldrig gått på dig som person, men det är det första du gör i diskussionen med mig. Det absolut första du gör är att kalla mig egoist och respektlös. Du har ingen aning om vem jag är och hur jag är mot min omgivning. Ingenting i det jag skrivit kan klassas som egoism eller respektlöshet. Jag har kritiserat ett uttalande, inte dig som person och jag ska vara ärlig och säga att jag blir sårad av ditt personangrepp på mig, fast jag vet att det inte stämmer. Att du ifrågasätter mina åsikter är helt naturligt i en diskussion men att dra in min person i det hela är att använda härskartekniker och helt ärligt blev jag oerhört förvånad över att se dig använda det. Inte alls den härliga och genuina bild jag haft av dig fram tills nu.

Jag ser ju att vi tycker samma sak. Vi gillar amning, vi tycker att man ska amma offentligt med respekt men skillnaden är att jag inte anser att man bör gå ut och diktera vad som är respekt för det är så oerhört subjektivt och resulterar enbart i att osäkra ammor blir än mer osäkra. Man ska använda sig av så mycket respekt man kan i stunden men hur mycket det är känner man bäst själv. Jag tror och upplever att i princip alla gör det, sedan finns ju alltid undantag som bekräftar regeln, precis som inom allt i samhället.

Jag hoppas helt enkelt på att du hade en dålig dag där du kanske redan var irriterad så att du nu känner att du vill be mig om ursäkt för det du kallade mig. Jag är ingen offentlig person som är van att bli kallad än det ena och än det andra (inte för att det är mer okej att basha offentliga personer givetvis) så när du går på min person istället för mina åsikter så tar det faktiskt väldigt hårt på mig och jag blev ledsen.

Svar: Tack för att du delade med dig av resultatet från din informella undersökning Sarah! Vad tråkigt att du fick en sådan smäll från någon du verkar ha sett upp till. Jag hoppas att det inte gör att du håller dina åsikter för dig själv i framtiden, för de du har delat med dig av här är minsann varken egoistiska eller värda den nedvärderande ton som Carola höll i sitt svar.
Everlasting

2014-10-27 @ 09:36:23
Carola Wetterholm säger:

Fast Sara, du sa "I call bullshit", och säger iom det att jag ljuger eftersom dina 70 människor inte sett det. Men de jag talar med har sett det. Senast idag frågade jag tre ytterligare, och ALLA TRE har sett folk som tagit av sig tröjan för att amma. Jag blir sjukt irriterad av att bli avfärdad bara för att du inte sett det. Så den där ursäkten skulle jag gärna vilja ha av DIG :)
Sen, jag hade ingen dålig dag, jag kan väl kanske bara känna att sådana människor som ska amma exakt hur de vill, inte gynnar amning de heller. Jag har alltså jobbat länge med spädbarn,prematurer, och om ni visste hur många kvinnor som inte kan amma som blir så oerhört ledsna över att se er sitta och verkligen gnugga in att ni kan. När det är bröst överallt som ammas och man själv inte lyckades, så gör det ont. Men det är jobbigt att visa hänsyn och respekt? Men respekteras ska man.
Eller det äldre paret som inte vet var de ska titta, för på det glada 30-talet ammades det inte på det viset. Eller de utländska männen som aldrig sett bröst.. osv. Alla har ju rättigheter, och alla har skyldigheter. Varför ska amning särskilja sig?
Ja, det är viktigt, ja det är naturligt, ja det är skitbra på alla sätt och vis, men varför kan man inte respektera att inte alla vill se bröst som ammas?
Jag säger ju inte direkt att man ska krypa in i ett tält, eller stanna hemma, utan att man ska skyla sig lite. Jag säger inte att man ska sätta upp svåra och krångliga regler, bara respektera andra människor. Ja det kan skilja mellan hur folk upplever respektfull amning, men med sunt förnuft kommer man så långt. Och...jag pratar inte om att det syns lite av det bröst som ammas, utan om att man ser merparten av det samt det andra. Det som ni alltså inte sett, men som jag och många med mig sett, ni kan ju inte tro att alla ljuger och hittar på? Bara för att?? Vad? Tjafsa?
Nä, jag tror inte vi kommer så mkt längre här, jag har min åsikt, och ni er. Jag tror att med åren kommer ni kunna förstå min, jag kan till viss del förstå er, men har sett och varit med om så mkt gällande amning, både genom att faktiskt ha ammat under en period av nästan 20 år, där det pendlat upp och ner med alla bud och påbud:) och genom att ha arbetat med det, och även suttit med ammande mammor av alla möjliga nationaliteter på öppna förskolan och kyrkis under lika många år. Jag är inte emot amning, utan för MEN;) respekt och hänsyn gäller även här:)

Svar: Det var väldigt vad du fixerar på den där mamman som tar av sig tröjan offentligt för att amma. Det verkar inte gå att få dig att förstå att det inte är henne du påverkar med dina hårda ord och regler, utan det är alla de andra. De du påstår dig stödja.


Dessutom är du oerhört nedlåtande mot så många i dina kommentarer. "Utländska män" är en väldigt stor grupp och större delen av den gruppen ser amning som något helt naturligt och förstår inte varför det skulle behöva döljas. Om du tänker på muslimska män så kan det vara bra att veta att även om kvinnan i vissa muslimska kulturer visar så lite allmän hud som möjligt av respekt för sin gud så är amning heligt och ingenting som döljs. Äldre par har varit de som visat sig allra mest positiva till min amning och det är från just äldre par jag fått de flesta glada kommentarerna. Och jag har hört många argument mot offentlig amning, men att skuldbelägga de mammor som fått amningen att funka för att andra inte kunnat, det måste vara bland de allra lägsta.

Jag har fått en hel del feedback kring det här inlägget, och en reaktion från en som fött barn på 80-talet var "Vad har hänt med vårt samhälle? En tillbakagång till Viktorianska tider?". Ja, det känns nästan så.
Everlasting

2014-10-28 @ 01:44:03
Carola säger:

Jag hade det på känn, att det skulle hakas upp på " utländska män" , och nu inser jag till fullo att jag lika gärna kan slå huvudet i en vägg som att försöka få er att förstå hur jag, och många med mig tänker, för jag har ju fått massa positiv feedback på det inlägget både Irl via mail och kommentarer. Du Tror att jag påverkar den osäkra Amman negativt och det håller jag inte heller med om, hon blir inte på nåt vis påhoppad och jag misstänker att är man lite osäker så visar man heller inte mer än nödvändigt. Det är mer en ursäkt för er.
Ni vill inte visa respekt det är tydligt.

Svar: Det är naturligtvis så att du inte har för avsikt att hoppa på den osäkra amman, det förstår jag ju. Men jag försöker få dig att förstå att det blir den (oavsiktliga) effekten av det du (och många med dig) säger. Varför tror du att Frida som kommenterat ditt inlägg känner så här:


"Jag ammade mitt barn i 1,5 år men har aldrig ammat offentligt en enda gång, varken påklädd eller avklädd. När jag behövde amma ute så gick jag alltid in på en toalett och satt på toastolen. Det är lätt att hitta en toalett i närheten. Speciellt om man är på restaurang, fik. Det finns alltid toaletter att gå in på då. Det kändes aldrig naturligt att göra det bland folk. Det kändes bara fel och konstigt."

Återigen, det är inte enbart ditt inlägg som fått henne att känna så, utan summan av alla liknande uttalanden. Du bidrar till detta när du står fast vid dina påståenden, vare sig det är din avsikt eller inte.

Och för att förtydliga en gång till: det handlar inte om att jag vill kunna visa upp mina bröst på stan; jag är tvärtemot vad du verkar tro inte någon som får ut någon slags pervers njutning av att andra ser mina bröst. Jag vill bara att alla ska kunna amma offentligt utan att känna skam. Men amningsklimatet här i Sverige blir bara hårdare och råare som bland annat förvåningen från de som fött barn på 80-talet, och den nedåtgående trenden i amningsfrekvens, tydligt visar på.
Everlasting

2014-10-30 @ 11:21:41
Carola säger:

Och jag vidhåller, mina ord om att skyla sig lite inverkar inte på osäkra ammor. Det gör de blickar som kastas på folk som visar för mkt. Genom att skyla sig lite så slipper man de blickarna och problemet är löst. Att gå in på en toa och amma kändes rätt för den kvinnan och man kan ju tolka in väldigt mkt i anledningarna till det,inte bara amningsfientliga, utan hennes bebis kanske behövde mer lugn och ro. Eller att kvinnan inte är helt bekväm med sin kropp oavsett situation. Hon kan känna att amning är väldigt privat. Det säger hon inte, och inte kan jag tolka den kommentaren som kritik.
Jag har som sagt hört många varianter på hur folk upplever amning och med dem i bagaget plus mina egna 10+ år som ammande så har jag min åsikt klar. Respekt åt alla håll :)

Svar: Jag börjar på allvar ifrågasätta din förmåga att läsa innantill. Hon skriver ju tydligt att hon ammade på toaletten eftersom det kändes fel och konstigt att göra det bland folk. Och jag tror inte heller att hennes kommentar var menad som kritik mot ditt inlägg, snarare tvärtom, men det visar på hur "att skyla sig lite" inverkar på osäkra mammor. Att kräva att ammande mammor ska skyla sig lite är att säga att amning är något man ska skämmas för.
Och du kan peppra dina kommentarer med hur mycket "10+ år som ammande" och "jobbat länge med spädbarn" du vill, men vet du vad? Det ger dig inte ensamrätt på att ha åsikter, det ger dig inte rätten att trycka ner unga relativt nyblivna mammor som Sarah och det garanterar definitivt inte att du har rätt. Här har du en av många vetenskapliga undersökningar som visat att en stor barriär mot amning är just att det anses pinsamt att amma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12859708

Det står också sammanfattat här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK52688/
"For many women, the feeling of embarrassment restricts their activities and is cited as a reason for choosing to feed supplementary formula or to give up breastfeeding altogether."
Everlasting

2014-10-30 @ 13:46:05
Catharina säger:

Det är sorgligt att man sätter upp regler som ska gälla alla ammande kvinnor trots att det bara är några få som orsakat denna moralpanik. Jag har då aldrig sett en enda kvinna som visat båda brösten eller tagit av sig hela tröjan när hon ammar. Själv brukar jag dra ner urringningen på tröjan och ammar mitt barn "uppifrån". Är det okej och respektfullt nog, Carola? För filtar, sjalar, dukar eller servetter som nån sorts tält är uteslutet, både jag och dottern vill se varandra i ögonen när vi ammar tillsammans.

Och när vi nu pratar om barnets behov, så vem ska visa respekt för barnet? Jo, föräldrarna såklart. Men om min dotter vill amma när vi nu är ute bland folk, och jag inte får amma henne så som hon vill att vi ska amma, så som vi brukar göra, vem är det då som är respektlös? Jo, jag tvingas då vara respektlös mot mitt eget barn för att istället tillfredsställa och visa respekt mot helt främmande människor som möjligtvis har något emot mitt sätt att amma. Nähä, så funkar det verkligen inte. Vem står på mitt barns sida om inte jag gör det?! Ingen.

Och varför skulle det inte vara okej med offentlig amning i alla dess former för att det finns kvinnor som inte kunde amma sitt barn? Otroligt lågt att använda dessa kvinnors känslor i din argumentation. Ska vi börja hänga lakan över barnvagnar på stan för att någon som inte kunde få barn kanske tar illa upp för att jag fick barn? Ska vi tänka så om allt? Tragiskt.

Hade tänkt dra en ramsa om det gamla paret och de utländska männen också, för det var rätt långt ifrån verkligheten, men det har andra redan gjort så bra (och jag börjar få kramp i armen av allt skrivande medan jag liggammar i sängen)! Nej, Carolas sida av debatten luktar vit kränkt man, fast denna gången är det kanske den vite kränkte mannens fru som håller i megafonen?

2014-10-30 @ 17:13:49
Carola säger:

Jag var inte direkt ensam om mina åsikter. Ni har er tro och jag min. Vi kommer inte komma längre och jag känner mig rätt less på att mala samma sak och få samma sak i retur, inget nytt sägs. Jag och de som tycker som mig kommer aldrig förstå er. Och tvärtom. Eftersom allt vänds till egen fördel så går det inte att diskutera.
Jag har sagt mitt. Jag står vid det. Ni får tro vad ni vill:)

2014-10-30 @ 21:25:03Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...