Politik 

Alltså, nu har jag testat flera sätt att påbörja det här inlägget, men det går verkligen inte att göra på ett lättsamt sätt. Politik är ett tungt ämne, och med en sådan titel så måste väl innehållet också bli tungt verkar det.

Jag trodde nog aldrig att jag skulle skriva om politik i och för sig. Det är nämligen inte ett ämne som intresserar mig speciellt, men tyvärr så påverkar det ju ändå samhället vi lever i. Det drar absolut starkt åt det röda hållet för mig. Mina åsikter tror jag var vanliga när jag lämnade Sverige, men vid det här laget verkar de nästan ha blivit kontroversiella. Konstigt det där.

Sverige (eller Skandinavien kanske) har länge varit kända utomlands som ett fantastiskt ställe där alla har det bra, alternativt som ett ställe där man betalar skyhöga skatter (beroende på om man talar med en röd eller en blå person). Kan det möjligen kanske vara så att de båda företeelserna har med varandra att göra?

Jag tror på skatt, och på att det kan finnas politiker som har vett att använda skattepengarna på ett effektivt sätt. Jag tror inte att pengar gör en lycklig, men att ha tryggheten att vara en del av ett samhälle där sjukvården finns där när man behöver den utan att man ska behöva betala dyra pengar som man inte har, det gör en lycklig. Ett samhälle där man kan lämna barnen på dagis när det behövs, där kollektivtrafiken är billigare och pålitligare än bilen och där alla har möjlighet till universitetsutbildning om de vill det. Ett samhälle som inte ser ut som det brittiska efter privatiseringen, eller som det amerikanska efter att republikanerna fått härja fritt. Jag tror att skattesänkningar helt enkelt är ett dumdristigt och ytterst kortsiktigt sätt att samla röster.

Den överväldigande majoriteten av de jag känner genom vetenskapslivet har samma inställning. Jag säger inte att bara för att vi kan fysik så kan vi politik och ekonomi också, men är det inte ett rätt intressant faktum ändå?

Men ja. Egentligen var det inte det jag hade tänkt skriva om. Egentligen var det bara så att jag lyssnade på en podcast (This American Life, som jag för övrigt varmt rekommenderar) och att de där intervjuade en republikan som gav mig en liten aha-upplevelse.

Hon sa nämligen att hon tyckte att alla liberala var själviska.

Ursäkta mig? Hur kan en republikan lyckas få det till att det är de liberala som är själviska?!

Jo, hon resonerade tydligen så att de liberala var för lata och för själviska för att jobba hårt så att de kunde försörja sig själva och de sina, och att de istället tyckte att någon annan (staten) kunde göra det åt dem.

Plötsligt så insåg jag att republikaner också är människor. Att de bara försöker ta hand om sina familjer på bästa sätt. De har naturligtvis helt fel men det gör dem varken onda eller blint röstande.

In other news: vi fick hem ett stort gäng bilder från tösens förskola idag. Då får man veta sådant man inte skulle haft någon aning om annars. Som att hon hade en gul hatt på sig igår, och att hon älskade den!


Hattifnatt


Kommentarer
Kattis säger:

"där kollektivtrafiken är billigare och pålitligare än bilen" - Mjaaa, det är nog faktiskt så att till och med vår skrotbil är mer pålitlig än kollektivtrafiken vissa delar av året.

Svar: Jo, jag vet. Vad jag försökte säga var att med tillräckliga skattemedel så kan man uppnå/bevara allt det där jag räknade upp, inklusive kollektivtrafik. Om man privatiserar kollektivtrafiken däremot så hamnar man där britterna befinner sig just nu. Framförallt tåget är otroligt dåligt och opålitligt eftersom ingen har ansvaret att uppgradera systemet, och dessutom är det svindyrt (man får betala 500 spänn retur för en timmas resväg). Sverige är rena paradiset i jämförelse trots att tågen står stilla på vintern. De går i alla fall på sommaren.
Everlasting

2013-04-18 @ 15:25:02
Pernilla säger:

precis sådär säger en av jimmys kompisar som jag alltid bråkar med också, att jag är lat och självisk och tycker att staten ska försörja mig och jag tycker att han är självisk som inte kan tänka sig att dela med sig lite till någon som t.ex är för sjuk för att jobba.

mötte en tjej från USA i somras när jag var gravid och hon blev helt lyrisk när jag berättade att det var helt gratis att föda barn i sverige och att alla fick en barnmorska, det är tydligen svindyrt att ha barnmorska i USA. då tänkte jag att det är tamejtusan fint att betala skatt!

Svar: Ja verkligen! Men USA är ju rena skräckexemplet angående barnafödande i allmänhet. Min brittiska barnmorska hade varit där någon månad för att se hur det gick till på den sidan Atlanten och hon var helt chockad. De tror helt enkelt inte på barnmorskor därborta. Där är det läkare och kirurger som gör precis allt, vilket innebär att de bara har läkar- och kirurglösningar på minsta lilla "problem" som att värkarbetet tar längre än typ fyra timmar (åh nej, för DET har man ju aldrig hört talas om, särskilt när det handlar om förstföderskor). Inte konstigt att de har kejsarsnittstatistik på uppemot 50% i vissa städer (i andra länder ligger det på ca 10%).
Oj, det här blev visst ett alldeles eget blogginlägg. Men det var DU som nämnde graviditet och USA i samma mening, så det är absolut DITT fel!
Everlasting

2013-04-23 @ 09:42:19Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...