everlasting.nu 

Jag har äntligen fått tummen ur och skaffat mig ett eget domännamn: everlasting.nu (.se är upptagen av någon barnfamilj som knappt uppdaterar. Nej. Jag är inte bitter). Det lär väl ta ett år eller så innan jag kommer mig för att ändra det på headern och så, men ett steg i rätt riktning är det nog.


Jag blev inspirerad av inlägget hos Fina Frun och bestämde mig för att äntligen ta tag i saken. En hundralapp om året kan det väl kanske vara värt.

Om någon undrar hur det här med domännamn fungerar, så finns det en del instruktioner på blogg.se. Fast de suger. Ett domännamn är helt enkelt som en genväg (Windows) eller ett alias (Mac) - där ligger själva programmet gömt någonstans på hårddisken, men man kan ha en ikon på skrivbordet som man klickar på och så öppnas programmet automagiskt.

Domännamnet är en genväg till ett ställe gömt någonstans på internet. Så grejen är att man kan skaffa en adress, som everlasting.nu, hos en domänleverantör och sedan säga till den leverantören att "fast egentligen så vill jag att den här adressen/domänen pekar på min blogg hos blogg.se" (eller var man nu har sin blogg). Så själva bloggen ligger kvar där den alltid har varit, och man uppdaterar precis som man alltid har gjort, men man har en adress som är lättare att komma ihåg. Förhoppningsvis.

Helt kort så gör man så här (här använder jag blogg.se som exempel eftersom det är där min blogg ligger, men andra portaler som erbjuder den här servicen borde funka liknande):
  1. Skaffa en domän (alltså en adress) hos en domänleverantör. Det finns många därute, och det är inte gratis. Här är några av de populäraste enligt Affiliatenytt: Binero, City Network, FS Data, Loopia och Surftown.
  2. Viktigt: om du redan har din blogg på blogg.se (eller annan portal) och är nöjd med att behålla den där, se då till att inte betala för webbhotell! Allt du behöver är själva domänen, så det borde vara relativt billigt (ca 100-200 kronor om året). Webbhotell är till för de som vill skapa sin egen blogg/hemsida och därför behöver plats på deras servrar.
  3. Ändra dina DNS-inställningar enligt (de inte särskilt tydliga) instruktionerna hos blogg.se. Det handlar bara om att kopiera siffror och klistra in dem på rätt ställe, men "rätt ställe" kan vara svårt att hitta och varierar naturligtvis mellan domänlevernatörerna. DNS-inställningarna berättar för leverantören vart du vill att din adress ska peka, men det är inte så enkelt som att fylla i "minblogg.blogg.se", för det måste funka från blogg.se's sida också (se nästa punkt).
  4. Logga in på din blogg via blogg.se precis som vanligt. Under Översikt --> Inställningar --> Domänpekning fyller du i din nya adress, utan http://www i början. Detta berättar för blogg.se att du har en ny adress du hellre vill använda. Den här servicen (att tillåta egna domännamn) erbjuder blogg.se helt gratis för de har så goda hjärtan, så om din blogg är på en annan portal så får du hoppas att de också erbjuder detta.
  5. Klart!

Tydligare instruktioner på hur man gör det om man råkar köpa sitt domännamn via Binero finns hos Designa Din Blogg .

Så. Långt och tråkigt inlägg men jag tänkte att alltid hjälper det någon.

Men fråga mig inte hur det funkar med Bloglovin. Det märker vi snart.


Kommentarer
Fina Frun säger:

Toppen, härligt att det inspirerade! Och nu är det så mycket lättare att komma ihåg din adress (.nu är förövrigt coolt ju!)

Bra beskrivning på hur man pekar om DNS också!Kram/Fina Frun

2012-03-15 @ 00:04:50
Kattis säger:

:( :( :( :( :( DISLIKE! :( :( :( :( :( DISLIKE! :( :( :( :( :( DISLIKE! :( :( :( :( :( DISLIKE!!!

2012-03-15 @ 15:48:24

Men Kattis, våffå dådå?

2012-03-15 @ 15:49:57

Ahaaaaa, kan det ha något att göra med att du gillade det gamla namnet kanske?

2012-03-15 @ 15:50:56Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...