Om sponsrade inlägg 

Alltså, det här med sponsrade inlägg. Visst är det trevligt med lite extra pengar, men se till att allt verkligen går rätt till.

För ett tag sedan blev jag kontaktad angående att skriva ett sådant. Efter lite funderande (och förhandlande) bestämde jag mig för att göra det, så jag satte mig och knåpade ihop en text. Längst ner i inlägget lade jag in en kommentar om att det var ett reklaminlägg. Och då blev det plötsligt problem.

"Denna text [...] i slutet av inlägget bör tas bort", sade de. När jag svarade att jag inte var villig att göra det eftersom jag inte ville lura mina läsare så svarade de att jag inte alls lurade mina läsare och att många bloggare gör reklam utan att skriva ut att det är just reklam. Sedan försökte de ge mig hundra spänn extra för att ta bort kommentaren.

Men grejen är att det faktiskt är olagligt att idka marknadsföring utan att vara tydlig med att det är just marknadsföring. Man måste alltså skriva ut att inlägget är sponsrat.

Jag citerar Marknadsföringslagen, §9:

All marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring.
Det ska också tydligt framgå vem som svarar för marknadsföringen.

Alltså försökte de få mig att bryta mot lagen. Men jag stod på mig och till slut fick jag igenom kommentaren.

Så mitt tips är helt enkelt detta: stå på dig! Se till att inte göra något olagligt. Företag kan vara pushiga, men våga vara pushig tillbaka!


Kommentarer
Tove säger:

Vad var det för företag som ville att du skulle skriva sponsrat?

2012-12-07 @ 23:06:27
Pernilla säger:

jag läste nyss någon artikel om hur trötta företag är på bloggare som skriver till dem och tigger saker i utbyte mot att de ska skriva om dem, men det stod ingenting om vilka skamliga förslag som företag kan komma med för att man ska skriva om dem... "hitta på 3 recept till oss så får du ett kexpaket" och sånt där får man som matbloggare förslag om lite titt som tätt, så du har rätt. det gäller verkligen att stå på sig och inte tacka ja till vad som helst!

2012-12-08 @ 16:52:29

Glädjande att du tar ansvar. Själv har jag dock inte erbjudits något (märkligt) men bra att veta utifall att!

2013-02-12 @ 21:24:19Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...