Farmors köttbullar (typ)
400 g blandfärs (inte ren nötfärs, det minns jag)
1,5 dl lättöl
4 msk brödsmulor
1-2 msk finhackad eller riven lök
1 ägg
1 tsk salt
1,5 krm vitpeppar
1. Blanda brödsmulor och öl och låt stå och svälla i tio minuter.
2. När brödsmulorna är upplösta, blanda i ägg, lök, salt och peppar.
3. Rör ner köttfärsen.
4. Blöta händerna och rulla lagom stora bullar, och placera på en blöt skärbräda.
5. Bryn köttbullarna i smör, och låt sedan stå på eftervärme och skaka pannan då och då så att de blir runda (den här biten har jag aldrig lyckats med, mina köttbullar blir allt annat än runda, men instruktionerna kanske funkar för någon annan?).
Jag funderade faktiskt på det här för bara någon dag sedan, att jag ville ha det receptet. Men jag har för mig att hennes lökbitar var ganska stora och att jag försökte plocka bort dem, kan inte det stämma? Och att hon gjorde dem i ugnen, inte i stekpannan, men de kanske bara stod och värmdes för att vi alltid kom sent eller nåt?
Det är möjligt att hennes lökbitar var ganska stora, men det påverkar ju inte smaken så vill man inte ha lökbitar kan man riva den i stället. Det gör jag.
Och hon stekte dem definitivt i stekpannan, men som sagt värmde hon kanske upp dem i ugnen (ibland hade hon frysta). Eller så höll hon dem varma där för till så pass många människor så kan hon omöjligt ha stekt alla på samma gång i ett järn.
Men testa vetja! Jag gjorde en sats igår (med sås) och de blev så goda att Marcus blev alldeles avundsjuk på mitt mmmmm:ande.
till och med JAG kommer ihåg att din farmor gjorde köttbullar på öl istället för mjölk/vatten med brödsmulorna.. Har för mig att hon använde knäckebröd och öl istället för vatten och ströbröd som det brukar stå annars i recepten. Sjukt gott.
Min mormors var också awesome, hon använde grädde istället för vatten/mjölk i brödet.. SJUKT najs..