Farmors köttbullar (typ) 

Min farmor lagade de mest fantastiska köttbullar, och jag älskade att åka och hälsa på henne för vi fick alltid köttbullar när vi kom dit.

Så en gång när jag var sisådär tio år så passade hon mig och vi lagade hennes köttbullar tillsammans. När köket fylldes av den underbara doften så kom jag på den briljanta idén att be henne om receptet. Hon gav mig det gärna och jag plitade lyckligt ner det med blyertspenna på en liten lapp.

Nu är det nästan tio år sedan hon gick bort och jag hittar inte lappen någonstans! Och inte kommer jag ihåg receptet heller.

Men, vad jag kommer ihåg eftersom jag tyckte det var så konstigt då, är att hon blötte upp brödsmulor i öl och använde den gojan. Så nu kör jag på ett standardrecept där jag helt enkelt byter ut vätskan mot öl - och det funkar! Såvitt jag kan utröna så smakar det precis som farmors köttbullar!

Eftersom jag är så givmild av mig så kommer receptet här (kanske lagom till fyra pers):

Ingredienser:
400 g blandfärs (inte ren nötfärs, det minns jag)
1,5 dl lättöl
4 msk brödsmulor
1-2 msk finhackad eller riven lök
1 ägg
1 tsk salt
1,5 krm vitpeppar

Gör så här:
1. Blanda brödsmulor och öl och låt stå och svälla i tio minuter.
2. När brödsmulorna är upplösta, blanda i ägg, lök, salt och peppar.
3. Rör ner köttfärsen.
4. Blöta händerna och rulla lagom stora bullar, och placera på en blöt skärbräda.
5. Bryn köttbullarna i smör, och låt sedan stå på eftervärme och skaka pannan då och då så att de blir runda (den här biten har jag aldrig lyckats med, mina köttbullar blir allt annat än runda, men instruktionerna kanske funkar för någon annan?).

Om man vill ha sås till så kan man blanda i lite köttbuljong i spadet som blir över efter att man stekt färdigt köttbullarna, och sedan vispa ut mjöl i lite mjölk eller grädde och vispa ner det med.

Klart!


Kommentarer
Kattis säger:

Jag funderade faktiskt på det här för bara någon dag sedan, att jag ville ha det receptet. Men jag har för mig att hennes lökbitar var ganska stora och att jag försökte plocka bort dem, kan inte det stämma? Och att hon gjorde dem i ugnen, inte i stekpannan, men de kanske bara stod och värmdes för att vi alltid kom sent eller nåt?

2011-05-09 @ 16:04:46
Malin säger:

Det är möjligt att hennes lökbitar var ganska stora, men det påverkar ju inte smaken så vill man inte ha lökbitar kan man riva den i stället. Det gör jag.Och hon stekte dem definitivt i stekpannan, men som sagt värmde hon kanske upp dem i ugnen (ibland hade hon frysta). Eller så höll hon dem varma där för till så pass många människor så kan hon omöjligt ha stekt alla på samma gång i ett järn.Men testa vetja! Jag gjorde en sats igår (med sås) och de blev så goda att Marcus blev alldeles avundsjuk på mitt mmmmm:ande.

2011-05-09 @ 16:09:14
Snove säger:

till och med JAG kommer ihåg att din farmor gjorde köttbullar på öl istället för mjölk/vatten med brödsmulorna.. Har för mig att hon använde knäckebröd och öl istället för vatten och ströbröd som det brukar stå annars i recepten. Sjukt gott.

Min mormors var också awesome, hon använde grädde istället för vatten/mjölk i brödet.. SJUKT najs..

2011-05-16 @ 17:52:04Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...