Geekiness to the max 

Jag har just använt en hel dag till att skapa en graf. En enda graf. Det är väl inte normalt?

Så nu måste jag naturligtvis visa upp den, även om det inte kan finnas många själar därute som tycker det här är intressant. Tyvärr får ni inte se grafen med de riktiga vetenskapsresultaten (för tänk om någon snor dem innan jag hinner publicera, eller skyndar på när de ser det här så att de publicerar först):


En graf utan egentligt innehåll. Men lite färgglad är den i alla fall.

Anledningen att det tog så lång tid att skapa den är för att jag använder djävulens redskap: PGPLOT. PGPLOT är grafrutiner för de gammelmodiga programmerare som använder Fortran-språket (dvs de flesta astronomer här) och är otroligt jobbigt att använda.

Ni förstår, man måste berätta för PGPLOT precis exakt vad man vill ha gjort. Man kan inte säga "här, ta de här värdena och gör en graf" som man kan i t ex Excel. Nej, man måste säga "Öppna något du kan rita i, rita en linje här och sätt dit nuffror, rita sen en linje där och sätt dit nuffror, sätt sedan dit det här värdet, nej INTE DÄR, DÄR, bra, sätt nu dit lite text som berättar vad de olika nuffrorna står för, nejmen varför syns bara halva texten..."

Att försöka skapa en graf som den ovan, med flera olika paneler som sitter ihop, tar därför en hel dag.

Jag borde definitivt skapa en kategori Ultrageekiness, för Geekiness räcker nästan inte till för det här inlägget.

Nu kryper jag tillbaka in i ljuset från skärmen. Och snälla, om ni råkar sitta inne med information som skulle gjort det här så mycket enklare för mig, berätta inte. Jag vill inte veta.


Kommentarer

SV: Jaha! Okej, vart sätter du nålen nu och flyttar då? :) Jag stack hit via ett projekt från hemkommunen. 8 arbetslösa fick chansen att åka till Norge och söka jobb. Boende, resa, allt betalt. Fick jobb och blev kvar här. :)

2011-06-10 @ 14:03:15

SV: Haha nej, tårtan är inte uppkallad efter hunden. Hittade receptet på recept.nu, och menade om vi hade någon speciell anledning till att baka så många sorter igår, och skyllde på att hunden fyller på måndag. ;)

2011-06-10 @ 14:14:20
Teddy säger:

menar du bourbon?headern tänkte ja aldrig på. men nu jag tänker på det. fin liten pippi du har. örnar är livsfarliga fö. om man fjällvandrar och råkar komma nära deras ungarhur långt har du kvar på din doktorsexamen? va kul det vore att bli titulerad Dr. när man reser och bokar saker:)jag skiljer inte riktigt på astrofysik, kosmologi eller partikelfysik men har du behörighet att jobba med LHC:n sen?

2011-06-10 @ 17:33:08
Mathea säger:

re. tack! jag gillar den jag också! :> kram

2011-06-11 @ 00:05:31

Haha att vara geek är något man skall vara stolt över =)//Emma Hå

2011-06-15 @ 22:53:09

aw vilken roligt blogg äntligen har jag hittta en som verkligen passar mig :) Intressant ska lägga till dig på bloglovin och läsa igenom den här kategorin noga sen

2011-06-26 @ 12:44:35Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

 bloglovin Följ mig via Bloglovin   RSS 2.0 Följ mig via RSS
Trackback
bloglovin 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...